Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 18 week 24

WINDHOOS 'ook voor outsiders'

donderdag 29 februari 2024, 07:30:25

Boek “Windhoos”
ook voor outsiders

2024 Negentig jaar na de oprichting en 40 jaar na het jubileum in 1984 was een geschikt moment deze autobiografie te publiceren. Het is tevens een ode aan vrijwilligerswerk in het algemeen en jeugdwerk in het bijzonder.

Het verhaal Windhoos beschrijft twee periodes. Allereerst de tijd die de hoofdpersoon als kind ervaren heeft, gevolgd door de tijd dat hij, gepokt en gemazeld als jongere, vrijwilliger werd in het jeugdwerk.
Als kind/puber leerde hij van oudere jongens niet alleen technische dingen die hoorden bij het uitoefenen van je hobby, maar leerde ook samenwerken, op elkaar vertrouwen en aandacht en respect hebben voor de clubgenoten.
Vrijwilligerswerk (jeugdwerk) ontstaat uit wat je zelf ervaart. Zo belandde hij uiteindelijk als jeugdleider bij de vereniging. De titel “Windhoos” is gekozen omdat het treffend de al deze facetten belicht, gedurende de trektocht over het water die de gehele vereniging in het jubileumjaar 1984 maakte. Dat hoofdstuk is een soort reisverslag van 11 dagen samen door weer en wind, met het omgaan met onverwachte situaties.

Het boekje is vanaf maart 2024 te bestellen via de online webwinkel:
http://boekenbestellen.nl/boek/windhoos

Vrijwilligers zijn meer dan goud.
De maatschappij draait op vrijwilligers, al worden ze zeldzamer. Onbetaalde krachten die voor anderen (en zichzelf) iets willen betekenen/doen zijn in alle verenigingen gevraagd. Niet iedereen staat te springen om een bestuursfunctie, maar er is daarnaast voldoende ruimte om je in te zetten. Helaas gebeurt dat te vaak doordat men een vergoeding verwacht of alleen ‘vrijwilligerswerk’ wil doen als ervoor betaald wordt.
Voor de 21e eeuw was het gewoon in verenigingen/clubs je vrije tijd als vrijwilliger in te zetten. Ook nu wordt er op vrijwilligers geleund. Waar zouden jeugdverenigingen, maatschappelijk instanties, organisatie van festiviteiten …. zonder vrijwilligers staan?
Vrijwilliger zijn kun je leren maar zit vooral in je bloed. Wat je ervoor terugkrijgt is wat je ziet, dankbaarheid, blijdschap, vriendschap, acceptatie… Dat is meer dan goud!

’t Lag 40 jaar in de kast.
Lang heeft Loot18 het verslag in de kast laten liggen. Hij hoorde over een mogelijke herdenking van het 90jarig bestaan van de jeugdvereniging waar hij en vele anderen zoveel jaren lid van is geweest. Het verslag zou, in een tijd dat vrijwilligerswerk niet vanzelfsprekend is, een mooi verhaal zijn om te publiceren.

Het boekje is vanaf maart 2024 te bestellen via de online webwinkel:
http://boekenbestellen.nl/boek/windhoos
ISBN/EAN: 978-94-6481-804-8

Overig | http://geen